Sukcesy z wiedzy przedmiotowej w szkołach ponadpodstawowych
Uczniowie Technikum Nr4 dla Niesłyszących i słabosłyszących oraz uczniowie Branżowej Szkoły II stopnia Nr 1 dla uczniów niesłyszących i słabosłyszących, co roku mogą ubiegać się o Stypendium Prezesa Rady Ministrów. W ostatniej dekadzie, na tak prestiżowej liście znaleźli się uczniowie: Justyna Dyla (2014), Agnieszka Kupiec (2015), Karolina Ulfik (2017), Szymon Matusek (2018,2019), Natalia Dymek (2022), Natalia Mazoń i Oliwia Wiench (2023), Natalia Mazoń (2024). Ważnymi wyróżnieniami dla uczniów są przyznawane przez Starostę Lublinieckiego, stypendia motywacyjne za wyniki w nauce oraz osiągnięcia sportowe. Tymi nagrodami uczniowie zostają uhonorowani po każdym półroczu/semestrze w danym roku szkolnym. Uczniowie Szkół Ponadpodstawowych od wielu lat biorą udział w ogólnopolskich konkursach wiedzy. Nasi uczniowie zajęli wiele wyróżnień i czołowych miejsc: Sandra Jezusek zajęła I miejsce w XVII Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy o Literaturze w Krakowie, 2019 r. oraz Paweł Sowa – III miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy o Literaturze w Kielcach, 2019 r.
Ewa Jeziorska, Ewa Dąbek
Sukcesy młodych adeptów sztuki kulinarnej w ogólnopolskich konkursach i olimpiadach gastronomicznych
Uczniowie Technikum Nr 4 zdobywający zawód technika żywienia i usług gastronomicznych, zajmowali czołowe lokaty w wielu innych prestiżowych rywalizacjach. Ich osiągnięcia są powodem do dumy zarówno dla samych uczniów, jak i dla ich nauczycieli oraz całej społeczności szkolnej. Ich najważniejsze osiągnięcia świadczą o wysokim poziomie wiedzy i umiejętności kulinarnych uczniów oraz ich wytrwałości w dążeniu do doskonałości. Uczeń Szymon Matusek odniósł dwukrotnie sukces w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W roku szkolnym 2018/2019 zdobył wyróżnienie w eliminacjach okręgowych, a w kolejnym roku 2019/2020 osiągnął tytuł finalisty etapu centralnego. Był to wielki sukces ucznia, który po raz pierwszy w historii naszego Ośrodka zapisał się tak znaczącym osiągnięciem w olimpiadzie przedmiotowej w rywalizacji z pełnosprawnymi uczniami ze szkół masowych.
Uczniowie Piotr Kopcik i Robert Maks również w rywalizacji z pełnosprawnymi uczniami ze szkół masowych, odnosili sukcesy w Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych na Najlepszy Przepis Kulinarny Wykorzystujący Produkty Zarejestrowane lub Aplikujące o Rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. W VI edycji tego prestiżowego konkursu, w 2018 r., Piotr Kopcik i Robert Maks zdobyli tytuł Laureata, wyróżnienie i nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Natomiast w jego VII edycji w 2019 r. zdobyli tytuł Laureata i nagrodę Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Od 2015 r. Ośrodek organizuje Ogólnopolski Konkurs Polsko‑ Angielskiej Wiedzy Gastronomicznej dla uczniów z niepełnosprawnościami. Wydarzenie odbywa się cyklicznie pod patronatem Starosty Lublinieckiego. Początkowo konkurs był adresowany do uczniów niesłyszących i słabosłyszących, zdobywających kwalifikacje w zawodzie kucharz lub technik żywienia i usług gastronomicznych, uczących się języka angielskiego zawodowego. W edycjach od czwartej do siódmej udział w konkursie mogli brać także uczniowie klas gastronomicznych z dysfunkcją słuchu, uczący się języka niemieckiego zawodowego. Od ósmej edycji, która miała miejsce w marcu roku szkolnego 2024/2025, konkurs jest dostępny dla uczniów klas gastronomicznych z różnymi rodzajami niepełnosprawności uczących się języka angielskiego zawodowego. Konkurs popularyzuje tematykę gastronomiczną zarówno w języku polskim, jak i angielskim zawodowym wśród uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych. Doskonali ich wiedzę, podnosi poziom kształcenia zawodowego oraz umożliwia współpracę między szkołami i firmami związanymi z gastronomią. W III edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości”, organizowanego w 2018 r. przez Fundację Fundusz Współpracy w Warszawie, konkurs został wyróżniony statusem „Dobrej Praktyki” za jego wkład w poprawę jakości edukacji zawodowej w Polsce. Z powodu pandemii COVID-19 konkurs nie odbył się w latach szkolnych 2019/2020 oraz 2020/2021. W ostatniej dekadzie uczniowie szkół ponadpodstawowych funkcjonujących w strukturze Ośrodka wielokrotnie triumfowali oraz zajmowali czołowe lokaty w tym konkursie. Wśród nich byli przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych, kształcący się w Technikum Nr 4 i Branżowej Szkole II Stopnia Nr1. W roku szkolnym 2015/2016 Justyna Dyla, uczennica Technikum Nr 4, zajęła pierwsze miejsce indywidualnie, a wspólnie z Luizą Muchą zdobyły pierwsze miejsce zespołowo. Rok później, w edycji 2016/2017, Szymon Matusek, uczeń tej samej szkoły, uplasował się na drugim miejscu. W kolejnym roku, 2017/2018, Szymon Matusek triumfował, zdobywając pierwsze miejsce indywidualnie, a wraz z Przemysławem Krasuckim sięgnęli po pierwszą lokatę zespołowo. W edycji 2018/2019 ponownie zwyciężył Szymon Matusek, a w rywalizacji zespołowej pierwsze miejsce zdobył wraz z Sandrą Jezusek, uczennicą Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1. Po przerwie spowodowanej pandemią konkurs powrócił w roku szkolnym 2021/2022, Kinga Jaksik, uczennica Branżowej Szkoły II Stopnia Nr 1, zajęła drugie miejsce, a Oliwia Wiench, uczennica Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1, uplasowała się na miejscu trzecim. Obie zawodniczki – Kinga i Oliwia wspólnie wywalczyły drugą lokatę w kategorii zespołowej. W edycji 2022/2023 Kinga Jaksik zajęła trzecie miejsce indywidualnie, a wraz z Oliwią Wiench osiągnęły ten sam wynik zespołowo.
Znaczące sukcesy osiągali także uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1, kształcący się w zawodzie kucharz, zajmując czołowe miejsca w wielu renomowanych konkursach. Ich osiągnięcia stanowią powód do dumy dla uczniów, nauczyciela oraz całej społeczności szkolnej. Uczennice Barbara Kordylewska i Oliwia Kuras z w roku szkolnym 2019/2020 zostały finalistkami Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego pn. „Test Gastronomiczny” MAKRO Cash and Carry Polska S.A w Krakowie. Uczniowie Oliwia Kuras i Jakub Machura zdobyli w roku szkolnym 2019/2020 drugie miejsce w Międzyszkolnym Konkursie na „Bożonarodzeniowy Wyrób Cukierniczy” za wyrób „Piernik w molekularnej odsłonie”. Natalia Dymek kształcąca się w zawodzie kucharz zajęła pierwsze miejsce w XXIV Regionalnym Konkursie „Najsprawniejszy w Zawodzie” w roku szk. 2018/2019.
Izabela Szczęsny
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Kucharskiej dla Niepełnosprawnych jest organizowany cyklicznie od 2007 roku w różnych Ośrodkach na terenie całej Polski. Nasz Ośrodek miał zaszczyt być dwukrotnym organizatorem tego zaszczytnego konkursu w roku 2012 i 2022. Reprezentanci szkół ponadpodstawowych z branży gastronomicznej wielokrotnie zdobywali miejsca na podium w kategorii indywidualnej i zespołowej. W 2016 roku w Otwocku podium wywalczyły Luiza Mucha, Monika Prandzioch i Justyna Dyla zajmując drugie miejsce zespołowo, w kolejnym 2017 roku w Żarach drugie miejsce indywidualnie zajął Szymon Matusek, trzecie – Karolina Ulfik oraz trzecie miejsce zespołowo wraz z Marcinem Witkiem. Ponownym sukcesem Szymona Matuska było podium drugiego miejsca indywidualne oraz trzeciego miejsce zespołowo wraz z Mateuszem Przybyłą we Wrocławiu w 2018r. W kolejnych latach, w 2019 roku Paweł Sowa i Robert Wysocki wywalczyli trzecie miejsce zespołowo w Radomiu, w 2022 roku w Lublińcu trzecie miejsce indywidualnie zajęła Kinga Jaksik oraz drugie miejsce zespołowo wraz z kolegą Mateuszem Kampą, w 2023 roku w Łodzi na trzecim miejscu zespołowo ponownie uplasowała się drużyna w składzie Kinga Jaksik i Mateusz Kampa, natomiast w Konkursie organizowanym w 2025 roku w Kutnie Marta Wojsyk zajęła drugie miejsce indywidualne. Do tych jakże prestiżowych Konkursów i Olimpiad przygotowaniem uczniów zajmowały się nauczycielki Ewa Dąbek, Izabela Szczęsny, Danuta Rogula, Joanna Kulik, Agnieszka Gorąca oraz Irena Sklorz.
Agnieszka Gorąca
Utworzony: Piątek 13 czerwca 2025 10:33:27 przez: Mirosław Włodarczyk
Ilość wyświetleń: 36
To może cię również zainteresować:
16 czerwca 2025
PRZYDATNE INFORMACJE
Zatrzymaj się na chwilę i zobacz co może Ci się przydać
KONTAKT, WYDZIAŁY, BIURA
Znajdź szybko interesujący nr telefonu
Poniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Alicja Wojciuszkiewicz-Kopyto
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9 (pokój nr 13), 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Referat ds. Kontroli
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Iwona Nieszporek
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9 (pokój nr 4), 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Referat ds. Kontroli
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Anna Piecuch
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9 (pokój nr 4), 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Wydział Organizacji
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9, 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Referat ds. Kontroli
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Referat ds. Osobowych
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Dominika Łupierz
Starostwo Powiatowe w Lublińcu
ul. Paderewskiego 7 (pokój nr 18), 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Rzecznik prasowy Starostwa Powiatowego w Lublińcu
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Samodzielne Stanowisko ds. Informatyki
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Budownictwa i Architektury
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Edukacji
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Finansowy
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Funduszy i Rozwoju
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:00
Środa 7:30-15:30
Piątek 7:30-14:30
Wydział Geodezji i Kartografii
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9, 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Wydział Gospodarowania Nieruchomościami Skarbu Państwa i Gospodarki Mieniem
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Informacji, Promocji i Kultury
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:00
Środa 7:30-16:30
Piątek 7:30-13:30
Wydział Komunikacji, Drogownictwa i Transportu
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Obsługi Rady i Zarządu, Polityki Społecznej i Zdrowia
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9, 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Wydział Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Organizacji
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9, 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Wydział Spraw Obywatelskich i Zarządzania Kryzysowego
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Zamówień Publicznych
Starostwo Powiatowe w Lublińcu