ZAREZERWUJ

WIZYTĘ

W WYDZIALE

KOMUNIKACJI

zamknij
Godziny pracy
Pon, Wt, Czw 7:30-15:30, Śr 7:30-16:00,
Pt 7:30-15:00 (sprawdź szczegóły)
Chcesz zadzwonić do wydziału?
Kliknij tutaj i wybierz wydział

Sztuka kulinarna w edukacji zawodowej - 90-lecie Ośrodka im. Konrada Mańki w Lublińcu

Poniedziałek 23 czerwca 2025 14:00Czas czytania: 6 min.

Uczniowie klas gastronomicznych o specjalnych potrzebach edukacyjnych, zdobywający zawód kucharza oraz technika żywienia i usług gastronomicznych w szkołach ponadpodstawowych działających w ramach Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego byli objęci projektami edukacyjnymi, uczestniczyli w szkolnej akcji promującej zdrowy styl odżywiania, w pozalekcyjnych zajęciach szkolnego kółka gastronomicznego, w zajęciach edukacyjnych pn. „Wielościan Gastronomiczny”, jak również prowadzili zajęcia kulinarne dla najmłodszych przyszłych kucharzy.

Projekt edukacyjny „Przysmaki Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu”

Projekt edukacyjny pn. „Przysmaki Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu” zrealizowany był w roku szkolnym 2019/2020 w Branżowej Szkole I Stopnia Nr 1 oraz w Technikum Nr 4 celem uczczenia pamięci naszego wielkiego rodaka Świętego Jana Pawła II, w setną rocznicę Jego urodzin. Istotą projektu była realizacja przez uczniów należących do grupy projektowej następujących zadań: zdobywanie i pogłębianie wiedzy dotyczącej postaci i życia Jana Pawła II; poszukiwanie w różnych źródłach informacji dotyczącej przysmaków papieża i ich gromadzenie; poznawanie przysmaków wchodzących w skład jego codziennych posiłków oraz spożywanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy; sporządzanie wybranych przysmaków Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu, m.in. technikami kuchni molekularnej, na zajęciach pracowni gastronomicznej i pozalekcyjnych zajęciach szkolnego kółka gastronomicznego oraz serwowaniu niektórych z nich, w zaskakujących formach lub z nowymi dodatkami i nową kompozycją, do degustacji społeczności szkolnej. W V edycji ogólnopolskiego konkursu „Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości” w 2021r., zorganizowanego przez Fundację Fundusz Współpracy w Warszawie, którego celem była identyfikacja, wybór i rozpowszechnienie najciekawszych rozwiązań podnoszących jakość edukacji zawodowej w Polsce, projekt został wyróżniony statusem „Dobrej Praktyki”.

Projekt edukacyjny „Filmujemy – rozpoznajemy – zdajemy”

Projekt edukacyjny pn. „Filmujemy – rozpoznajemy – zdajemy” został zrealizowany w roku szkolnym 2020/2021 w Branżowej Szkole I stopnia Nr 1. Projekt był odpowiedzią na potrzeby i wyzwania egzaminu zawodowego z części pisemnej w nowej formule 2019, z zakresu kwalifikacji HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań, wyodrębnionej w zawodzie kucharz. Wspierał on proces nauczania uczniów poprzez tworzenie pomocy dydaktycznych umożliwiających ich efektywne przygotowanie się do obowiązkowego egzaminu zawodowego z części pisemnej, przeprowadzanego w formie testu pisemnego, z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu, zawierającego 3–4 zadania multimedialne w formie około półminutowych filmów, obrazujących treść zadania. Istotą projektu była realizacja przez uczniów należących do grupy projektowej następujących zadań: nakręcanie krótkich filmów przedstawiających sporządzanie potraw i napojów podczas zajęć pracowni gastronomicznej; opracowywanie pytań odnoszących się do treści nakręconych filmów sprawdzających wiadomości uczniów i klucza odpowiedzi do tych pytań; opracowywanie przykładowych, multimedialnych E-zadań egzaminacyjnych z kwalifikacji HGT.02.

Projekt edukacyjny „SMAKOSFERA”

Projekt edukacyjny pn. „Smakosfera” zrealizowany został w roku szkolnym 2024/2025 w Branżowej Szkole I stopnia Nr 1 w ramach zajęć pracowni gastronomicznej. Projekt pogłębiał zagadnienia podstawy programowej w zawodzie kucharz m.in. o wartości odżywcze i zdrowotne soków i koktajli ze świeżych owoców i warzyw, promował wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej zdrowe odżywianie, rozwijał umiejętności kulinarne w zakresie sporządzania świeżych soków i koktajli, w tym dostosowanych do różnego rodzaju diet. Istotą projektu była realizacja przez uczniów należących do grupy projektowej różnorodnych zadań poszerzających ich wiedzę oraz rozwijających ich praktyczne umiejętności, kreatywność i świadomość zdrowotną m.in.: analizowanie wartości odżywczych i zdrowotnych różnych owoców i warzyw; opracowywanie zestawień witamin i minerałów zawartych w produktach używanych do soków i koktajli; tworzenie nowych receptur świeżych soków i koktajli dostosowanych do różnych diet.

Pozalekcyjne zajęcia szkolnego kółka gastronomicznego pn. „Smaki lokalne i regionalne”

Pozalekcyjne zajęcia szkolnego kółka gastronomicznego pn. „Smaki lokalne i regionalne” odbywały się raz w miesiącu i trwały 120 minut. Zajęcia były prowadzone w okresie dwóch lat szkolnych: 2018/2019 i 2019/2020.” W zajęciach kółka brali udział uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1, kształcący się w zawodzie kucharz oraz uczniowie Technikum Nr 4, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie informatyk. W ramach zajęć uczniowie zapoznawali się z polskimi produktami regionalnymi i tradycyjnymi, w tym zarejestrowanymi w unijnym systemie jakości żywności, rozwijali swoją wiedzę dotyczącą tradycji i zwyczajów żywieniowych w różnych regionach Polski oraz sporządzali typowe potrawy polskiej kuchni regionalnej.

Innowacyjne zajęcia edukacyjne pn. „Wielościan Gastronomiczny”

Innowacyjne zajęcia edukacyjne pn. „Wielościan Gastronomiczny” prowadzone były online w roku szkolnym 2020/2021, podczas pandemii COVID-19. Ich celem było motywowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej z Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1 do samodzielnego zdobywania, poszerzania i utrwalania wiedzy z zakresu gastronomii. Zajęcia ukazywały korzyści płynące z samodzielnej nauki, zachęcały uczniów do radzenia sobie w sytuacjach wyzwań oraz rozwijania umiejętności elastycznego dostosowywania się do zmieniających się warunków kształcenia. W ramach zajęć uczniowie, w dowolnym czasie, korzystali z materiałów edukacyjnych, zadań oraz quizów opracowanych przez nauczycielkę. Materiały te były udostępniane na platformie WordWall oraz w aplikacjach LearningApps, Padlet i Quizizz, a także przesyłane za pośrednictwem Google Classroom. Za rozwiązanie zadań uczniowie zdobywali „wielościany”, których suma przekładała się na ocenę z przedmiotu zawodowego.

Szkolna akcja promująca zdrowy styl odżywiania

Szkolna akcja promująca zdrowy styl odżywiania, pn. „Smacznie, zdrowo, kolorowo”, była prowadzona wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych raz w miesiącu przez cały rok szkolny 2016/2017. Polegała ona na urozmaicaniu drugiego śniadania społeczności uczniowskiej o smaczne, zdrowe i kolorowe przekąski, desery oraz napoje, sporządzane na bazie owoców i warzyw oraz mleka, zapewniające energię i sprzyjające procesowi uczeniu się. Przygotowywali je uczniowie klasy II kt Technikum Nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, w ramach zajęć pracowni gastronomicznej oraz uczniowie szkolnego kółka gastronomicznego pn. „Smaki lokalne i regionalne”.

Przedszkolaki rozwijają kulinarną pasję

Trzyletnia, owocna współpraca nauczycielek Przedszkola Nr 9 i nauczycielki gastronomii, wraz z uczniami kształcącymi się w zawodzie kucharz z Branżowej Szkoły I Stopnia stworzyła niezwykły cykl comiesięcznych zajęć kulinarnych dla przedszkolaków Ośrodka, odbywających się w szkolnej pracowni gastronomicznej. Te regularne zajęcia stały się fascynującą przygodą, która rozbudziła w najmłodszych pasję do gotowania i ukształtowała ich świadomość zdrowego odżywiania. Podczas zajęć przedszkolaki poznawały różnorodne warzywa, owoce i inne produkty spożywcze, ucząc się o ich pochodzeniu. Miały okazję dotykać, wąchać i smakować świeże składniki, co rozwijało ich zmysły i ciekawość kulinarną. Wspólnie ze starszymi koleżankami i kolegami przygotowywały proste, ale smakowite potrawy i napoje, takie jak kolorowe pizzerki, warzywno-owocowe soki, zdrowe sałatki czy pełnoziarniste ciasteczka. Uczyły się podstawowych zasad zdrowego odżywiania, odmierzania składników, mieszania, wyrabiania ciasta oraz bezpiecznego korzystania z niektórych kuchennych narzędzi pod czujnym okiem nauczycielek. Każde spotkanie było okazją do rozwijania umiejętności manualnych, koordynacji wzrokowo-ruchowej i pracy w grupie. Przedszkolaki z dumą prezentowały samodzielnie przygotowane smakołyki, co budowało ich pewność siebie i poczucie sprawczości. Był to cenny przykład międzypokoleniowej współpracy, przynoszący radość i edukacyjne.

Izabela Szczęsny

2345678
Udostępnij:

Utworzony: Wtorek 17 czerwca 2025 09:25:07 przez: Mirosław Włodarczyk

Ilość wyświetleń: 50

PRZYDATNE INFORMACJE

Zatrzymaj się na chwilę i zobacz co może Ci się przydać

Internetowa rezerwacja kolejki w Wydziale  Komunikacji, Drogownictwa i Transportu

Internetowa rezerwacja kolejki w Wydziale Komunikacji, Drogownictwa i Transportu

Nie czekaj zapisz się już dziś!

Sprawdź szczegóły

Solidarni z Ukrainą

Solidarni z Ukrainą

Znajdziesz tutaj przydatne informacje dla uchodźców.

Sprawdź szczegóły

System e-Zamówienia Publiczne Powiatu Lublinieckiego

System e-Zamówienia Publiczne Powiatu Lublinieckiego

Sprawdź szczegóły

Nieodpłatna pomoc prawna

Nieodpłatna pomoc prawna

Znajdziesz tutaj wiele poradników oraz zasięgniesz pomocy prawnej i nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego w punktach pomocy.

Sprawdź szczegóły

Powiatowy Rzecznik Konsumentów

Powiatowy Rzecznik Konsumentów

Potrzebujesz porady w sprawie ochrony praw konsumentów skorzystaj z usług Powiatowego Rzecznika Konsumentów

Sprawdź szczegóły

Zgubiłeś ważną rzecz?

Zgubiłeś ważną rzecz?

Zwróć się do Wydziału Spraw Obywatelskich i Zarządzania Kryzysowego gdzie sprawdzisz ogłoszenia o rzeczach znalezionych.

Sprawdź szczegóły

Aktualne rozkłady jazdy busów w Powiecie Lublinieckim

Aktualne rozkłady jazdy busów w Powiecie Lublinieckim

Skorzystaj ze strony z rozkładami przygotowanej dla mieszkańców:

Przejdź do rozkładu busów

Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego

Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego

Sprawdź aktualne ostrzeżenia i raporty w Powiecie Lublinieckim.

Sprawdź szczegóły

Transmisje z sesji Rady Powiatu

Transmisje z sesji Rady Powiatu

Znajdziesz tutaj aktualne i archiwalne nagrania

Sprawdź szczegóły

Potrzebujesz podpisać dokument elektronicznie?

Potrzebujesz podpisać dokument elektronicznie?

Skorzystaj z darmowego podpisu zaufanego i przejdź do e-puap:

Przejdź do epuap

Nasze powiatowe Orliki - przydatne informacje

Nasze powiatowe Orliki - przydatne informacje

Sprawdź harmonogramy:

Sprawdź szczegóły

Narady koordynacyjne

Narady koordynacyjne

Wydział Geodezji i Kartografii zaprasza projektantów do składania wniosków na naradę koordynacyjną w formie elektronicznej:

Sprawdź szczegóły

KONTAKT, WYDZIAŁY, BIURA

Znajdź szybko interesujący nr telefonu

Skontaktuj się z nami

Wyznacz trasę
do Starostwa
Skorzystaj z nowych miejsc parkingowych:
piętrowy Park and Ride przy dworcu