Uczniowie klas gastronomicznych o specjalnych potrzebach edukacyjnych, zdobywający zawód kucharza oraz technika żywienia i usług gastronomicznych w szkołach ponadpodstawowych działających w ramach Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego byli objęci projektami edukacyjnymi, uczestniczyli w szkolnej akcji promującej zdrowy styl odżywiania, w pozalekcyjnych zajęciach szkolnego kółka gastronomicznego, w zajęciach edukacyjnych pn. „Wielościan Gastronomiczny”, jak również prowadzili zajęcia kulinarne dla najmłodszych przyszłych kucharzy.
Projekt edukacyjny „Przysmaki Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu”
Projekt edukacyjny pn. „Przysmaki Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu” zrealizowany był w roku szkolnym 2019/2020 w Branżowej Szkole I Stopnia Nr 1 oraz w Technikum Nr 4 celem uczczenia pamięci naszego wielkiego rodaka Świętego Jana Pawła II, w setną rocznicę Jego urodzin. Istotą projektu była realizacja przez uczniów należących do grupy projektowej następujących zadań: zdobywanie i pogłębianie wiedzy dotyczącej postaci i życia Jana Pawła II; poszukiwanie w różnych źródłach informacji dotyczącej przysmaków papieża i ich gromadzenie; poznawanie przysmaków wchodzących w skład jego codziennych posiłków oraz spożywanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy; sporządzanie wybranych przysmaków Jana Pawła II w nowoczesnym ujęciu, m.in. technikami kuchni molekularnej, na zajęciach pracowni gastronomicznej i pozalekcyjnych zajęciach szkolnego kółka gastronomicznego oraz serwowaniu niektórych z nich, w zaskakujących formach lub z nowymi dodatkami i nową kompozycją, do degustacji społeczności szkolnej. W V edycji ogólnopolskiego konkursu „Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości” w 2021r., zorganizowanego przez Fundację Fundusz Współpracy w Warszawie, którego celem była identyfikacja, wybór i rozpowszechnienie najciekawszych rozwiązań podnoszących jakość edukacji zawodowej w Polsce, projekt został wyróżniony statusem „Dobrej Praktyki”.
Projekt edukacyjny „Filmujemy – rozpoznajemy – zdajemy”
Projekt edukacyjny pn. „Filmujemy – rozpoznajemy – zdajemy” został zrealizowany w roku szkolnym 2020/2021 w Branżowej Szkole I stopnia Nr 1. Projekt był odpowiedzią na potrzeby i wyzwania egzaminu zawodowego z części pisemnej w nowej formule 2019, z zakresu kwalifikacji HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań, wyodrębnionej w zawodzie kucharz. Wspierał on proces nauczania uczniów poprzez tworzenie pomocy dydaktycznych umożliwiających ich efektywne przygotowanie się do obowiązkowego egzaminu zawodowego z części pisemnej, przeprowadzanego w formie testu pisemnego, z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu, zawierającego 3–4 zadania multimedialne w formie około półminutowych filmów, obrazujących treść zadania. Istotą projektu była realizacja przez uczniów należących do grupy projektowej następujących zadań: nakręcanie krótkich filmów przedstawiających sporządzanie potraw i napojów podczas zajęć pracowni gastronomicznej; opracowywanie pytań odnoszących się do treści nakręconych filmów sprawdzających wiadomości uczniów i klucza odpowiedzi do tych pytań; opracowywanie przykładowych, multimedialnych E-zadań egzaminacyjnych z kwalifikacji HGT.02.
Projekt edukacyjny „SMAKOSFERA”
Projekt edukacyjny pn. „Smakosfera” zrealizowany został w roku szkolnym 2024/2025 w Branżowej Szkole I stopnia Nr 1 w ramach zajęć pracowni gastronomicznej. Projekt pogłębiał zagadnienia podstawy programowej w zawodzie kucharz m.in. o wartości odżywcze i zdrowotne soków i koktajli ze świeżych owoców i warzyw, promował wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej zdrowe odżywianie, rozwijał umiejętności kulinarne w zakresie sporządzania świeżych soków i koktajli, w tym dostosowanych do różnego rodzaju diet. Istotą projektu była realizacja przez uczniów należących do grupy projektowej różnorodnych zadań poszerzających ich wiedzę oraz rozwijających ich praktyczne umiejętności, kreatywność i świadomość zdrowotną m.in.: analizowanie wartości odżywczych i zdrowotnych różnych owoców i warzyw; opracowywanie zestawień witamin i minerałów zawartych w produktach używanych do soków i koktajli; tworzenie nowych receptur świeżych soków i koktajli dostosowanych do różnych diet.
Pozalekcyjne zajęcia szkolnego kółka gastronomicznego pn. „Smaki lokalne i regionalne”
Pozalekcyjne zajęcia szkolnego kółka gastronomicznego pn. „Smaki lokalne i regionalne” odbywały się raz w miesiącu i trwały 120 minut. Zajęcia były prowadzone w okresie dwóch lat szkolnych: 2018/2019 i 2019/2020.” W zajęciach kółka brali udział uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1, kształcący się w zawodzie kucharz oraz uczniowie Technikum Nr 4, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie informatyk. W ramach zajęć uczniowie zapoznawali się z polskimi produktami regionalnymi i tradycyjnymi, w tym zarejestrowanymi w unijnym systemie jakości żywności, rozwijali swoją wiedzę dotyczącą tradycji i zwyczajów żywieniowych w różnych regionach Polski oraz sporządzali typowe potrawy polskiej kuchni regionalnej.
Innowacyjne zajęcia edukacyjne pn. „Wielościan Gastronomiczny”
Innowacyjne zajęcia edukacyjne pn. „Wielościan Gastronomiczny” prowadzone były online w roku szkolnym 2020/2021, podczas pandemii COVID-19. Ich celem było motywowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej z Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1 do samodzielnego zdobywania, poszerzania i utrwalania wiedzy z zakresu gastronomii. Zajęcia ukazywały korzyści płynące z samodzielnej nauki, zachęcały uczniów do radzenia sobie w sytuacjach wyzwań oraz rozwijania umiejętności elastycznego dostosowywania się do zmieniających się warunków kształcenia. W ramach zajęć uczniowie, w dowolnym czasie, korzystali z materiałów edukacyjnych, zadań oraz quizów opracowanych przez nauczycielkę. Materiały te były udostępniane na platformie WordWall oraz w aplikacjach LearningApps, Padlet i Quizizz, a także przesyłane za pośrednictwem Google Classroom. Za rozwiązanie zadań uczniowie zdobywali „wielościany”, których suma przekładała się na ocenę z przedmiotu zawodowego.
Szkolna akcja promująca zdrowy styl odżywiania
Szkolna akcja promująca zdrowy styl odżywiania, pn. „Smacznie, zdrowo, kolorowo”, była prowadzona wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych raz w miesiącu przez cały rok szkolny 2016/2017. Polegała ona na urozmaicaniu drugiego śniadania społeczności uczniowskiej o smaczne, zdrowe i kolorowe przekąski, desery oraz napoje, sporządzane na bazie owoców i warzyw oraz mleka, zapewniające energię i sprzyjające procesowi uczeniu się. Przygotowywali je uczniowie klasy II kt Technikum Nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, w ramach zajęć pracowni gastronomicznej oraz uczniowie szkolnego kółka gastronomicznego pn. „Smaki lokalne i regionalne”.
Przedszkolaki rozwijają kulinarną pasję
Trzyletnia, owocna współpraca nauczycielek Przedszkola Nr 9 i nauczycielki gastronomii, wraz z uczniami kształcącymi się w zawodzie kucharz z Branżowej Szkoły I Stopnia stworzyła niezwykły cykl comiesięcznych zajęć kulinarnych dla przedszkolaków Ośrodka, odbywających się w szkolnej pracowni gastronomicznej. Te regularne zajęcia stały się fascynującą przygodą, która rozbudziła w najmłodszych pasję do gotowania i ukształtowała ich świadomość zdrowego odżywiania. Podczas zajęć przedszkolaki poznawały różnorodne warzywa, owoce i inne produkty spożywcze, ucząc się o ich pochodzeniu. Miały okazję dotykać, wąchać i smakować świeże składniki, co rozwijało ich zmysły i ciekawość kulinarną. Wspólnie ze starszymi koleżankami i kolegami przygotowywały proste, ale smakowite potrawy i napoje, takie jak kolorowe pizzerki, warzywno-owocowe soki, zdrowe sałatki czy pełnoziarniste ciasteczka. Uczyły się podstawowych zasad zdrowego odżywiania, odmierzania składników, mieszania, wyrabiania ciasta oraz bezpiecznego korzystania z niektórych kuchennych narzędzi pod czujnym okiem nauczycielek. Każde spotkanie było okazją do rozwijania umiejętności manualnych, koordynacji wzrokowo-ruchowej i pracy w grupie. Przedszkolaki z dumą prezentowały samodzielnie przygotowane smakołyki, co budowało ich pewność siebie i poczucie sprawczości. Był to cenny przykład międzypokoleniowej współpracy, przynoszący radość i edukacyjne.
Izabela Szczęsny
Utworzony: Wtorek 17 czerwca 2025 09:25:07 przez: Mirosław Włodarczyk
Ilość wyświetleń: 50
To może cię również zainteresować:
18 lipca 2025
PRZYDATNE INFORMACJE
Zatrzymaj się na chwilę i zobacz co może Ci się przydać
KONTAKT, WYDZIAŁY, BIURA
Znajdź szybko interesujący nr telefonu
Poniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Alicja Wojciuszkiewicz-Kopyto
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9 (pokój nr 13), 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Referat ds. Kontroli
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Iwona Nieszporek
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9 (pokój nr 4), 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Referat ds. Kontroli
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Anna Piecuch
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9 (pokój nr 4), 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Wydział Organizacji
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9, 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Referat ds. Kontroli
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Referat ds. Osobowych
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Dominika Łupierz
Starostwo Powiatowe w Lublińcu
ul. Paderewskiego 7 (pokój nr 18), 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Rzecznik prasowy Starostwa Powiatowego w Lublińcu
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Samodzielne Stanowisko ds. Informatyki
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Budownictwa i Architektury
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Edukacji
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Finansowy
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Funduszy i Rozwoju
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:00
Środa 7:30-15:30
Piątek 7:30-14:30
Wydział Geodezji i Kartografii
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9, 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Wydział Gospodarowania Nieruchomościami Skarbu Państwa i Gospodarki Mieniem
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Informacji, Promocji i Kultury
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:00
Środa 7:30-16:30
Piątek 7:30-13:30
Wydział Komunikacji, Drogownictwa i Transportu
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Obsługi Rady i Zarządu, Polityki Społecznej i Zdrowia
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9, 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Wydział Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Organizacji
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Powiatowe Centrum Usług Społecznych w Lublińcu
ul. Sobieskiego 9, 42-700 Lubliniec (pokaż trasę)Wydział Spraw Obywatelskich i Zarządzania Kryzysowego
Starostwo Powiatowe w LublińcuPoniedziałek, Wtorek, Czwartek 7:30-15:30
Środa 7:30-16:00
Piątek 7:30-15:00
Wydział Zamówień Publicznych
Starostwo Powiatowe w Lublińcu