ZAREZERWUJ

WIZYTĘ

W WYDZIALE

KOMUNIKACJI

zamknij
Godziny pracy
Pon, Wt, Czw 7:30-15:30, Śr 7:30-16:00,
Pt 7:30-15:00 (sprawdź szczegóły)
Chcesz zadzwonić do wydziału?
Kliknij tutaj i wybierz wydział

Innowacje pedagogiczne realizowane w SOSW w minionym dziesięcioleciu - 90-lecie Ośrodka im. Konrada Mańki w Lublińcu

Czwartek 12 czerwca 2025 14:00Czas czytania: 7 min.

W SOSW są prowadzone innowacje pedagogiczne, których celem jest uatrakcyjnienie zajęć i zmotywowanie uczniów do samorozwoju i kreatywności w inspirującej przestrzeni edukacyjnej. Poszerzanie treści programowych oraz przekazywanie ich w nowoczesny i przystępny sposób to ich główne cele i założenia.

Innowacja „Po polsku i angielsku”, o charakterze organizacyjno‑metodycznym, dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz oraz w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wdrożono w Zasadniczej Szkole Zawodowej Nr 1 oraz Technikum Nr 4 w roku szk. 2016/2017. Dotyczyła teoretycznych i praktycznych przedmiotów gastronomicznych oraz języka angielskiego zawodowego. Istota innowacji polegała na przemiennej, dualnej realizacji przez nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych
i nauczycielkę języka angielskiego zawodowego, w ramach danej jednostki zajęć, treści z zakresu kwalifikacji T.6 Sporządzanie potraw i napojów, wspólnej dla uczniów obydwu zawodów, w języku polskim i w języku angielskim. Autorki i realizatorki innowacji: Izabela Szczęsny, Joanna Kulik.

Innowacja „Kulinarne smaki. O gastronomii po polsku, angielsku i niemiecku”, o charakterze organizacyjno‑metodycznym, dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, wdrożono w Branżowej Szkole I Stopnia Nr 1 w roku szk. 2017/2018. Dotyczyła teoretycznych i praktycznych przedmiotów gastronomicznych, języka angielskiego zawodowego oraz języka niemieckiego
zawodowego. Istota innowacji polegała na przemiennej realizacji przez nauczycielki tych przedmiotów, w ramach danej jednostki zajęć, treści z zakresu kwalifikacji Sporządzanie potraw i napojów w trzech językach: polskim, angielskim i niemieckim. Podczas zajęć teoretycznych uczniowie poznawali wybrane przepisy gastronomiczne kuchni polskiej, angielskiej i niemieckiej – składniki potraw, sposób wykonania, niezbędny sprzęt i urządzenia gastronomiczne, a podczas praktycznych sporządzali potrawy
i napoje na podstawie poznanych przepisów. W IV edycji ogólnopolskiego konkursu „Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości” w 2019 r., zorganizowanego przez Fundację Fundusz Współpracy w Warszawie, którego celem była identyfikacja, wybór i rozpowszechnienie najciekawszych rozwiązań podnoszących jakość edukacji zawodowej w Polsce, innowacja ta została uhonorowana statusem „Dobrej Praktyki”. Autorka innowacji: Izabela Szczęsny; realizatorki innowacji: Izabela Szczęsny, Joanna Kulik, Agata Płuska.

Innowacja „Polska tradycja kulinarna ujęta w przepisach gastronomicznych”, o charakterze programowym, dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, wdrożona w Branżowej Szkole I Stopnia Nr 1 w trzyletnim cyklu kształcenia uczniów w latach 2017/2018 – 2019/2020. Dotyczyła przedmiotu praktycznego – pracownia gastronomiczna. Istota innowacji polegała na
wzbogacaniu treści nauczania tego przedmiotu o tematykę dotyczącą tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych z różnych regionów Polski, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w tym zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację w systemach jakości żywności Unii Europejskiej jako: Chroniona
Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Umożliwiła ona uczniom zapoznanie się z wybranymi, tradycyjnymi produktami rolnymi i środkami spożywczymi pochodzącymi z różnych regionów Polski, rozszerzyła ich wiedzę o typowe i charakterystyczne produkty rolne i potrawy polskiej kuchni regionalnej, o jej tradycji oraz zwyczajach żywieniowych oraz umożliwiła poznanie tradycyjnych produktów rolnych, środków spożywczych i regionów, z których
się wywodzą. Fotografia prezentująca sporządzoną przez uczniów podczas zajęć innowacji surówkę z kwaszonej kapusty i jabłek grójeckich, promująca tradycyjne smaki grójeckiego regionu, została wyróżniona w 2018 r. w ogólnopolskim konkursie fotograficznym pn. „Polskie Kadry”, zorganizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Warszawie, a jej autorka Izabela Szczęsny, nauczycielka wdrażająca innowację, uzyskała tytuł Laureata.

Innowacja „Sztuka tworzenia kulinarnych dzieł. Kuchnia molekularna w teorii i praktyce”, o charakterze metodycznym, dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz oraz w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wdrożona w Branżowej Szkole I Stopnia Nr 1 oraz Technikum Nr 4 w latach 2018/2019 – 2019/2020. Dotyczyła teoretycznych i praktycznych
przedmiotów gastronomicznych. Jej istotą było zapoznanie uczniów z kuchnią molekularną i jej podstawowymi technikami, sporządzanie potraw tej kuchni oraz ukazanie nowych trendów kulinarnych. Autorka i realizatorka innowacji Izabela Szczęsny.

Innowacja „Akademia Kulinarna Śląska i Pomorza – z Lublińca do Sławna”, dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz oraz w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wdrożona w Branżowej Szkole I Stopnia Nr 1 oraz Technikum Nr 4 w latach 2018/2019 – 2019/2020. Dotyczyła przedmiotu praktycznego – pracownia gastronomiczna. Jej istotą było zapoznanie uczniów z kulturą, historią i kuchnią regionu Śląska i Pomorza uczestnicząc w kulinarnych zajęciach warsztatowych w danym regionie. Autorki i realizatorki innowacji: Agnieszka Gorąca, Sylwia Rose, Beata Wilk.

Innowacja „Kuchnia molekularna”, o charakterze programowym, dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, wdrożona w Branżowej Szkole I Stopnia Nr 1 w roku szk. 2021/2022. Dotyczyła teoretycznego przedmiotu nauczania podstaw gastronomii i technologii żywności. Jej istotą było stworzenie uczniom możliwości zapoznania się z nowym trendem w światowej gastronomii – kuchnią molekularną, uświadomienie uczniom czym jest ta kuchnia, poznanie przez nich nazw, pojęć oraz wybranych przepisów
gastronomicznych kuchni molekularnej. Autorka i realizatorka innowacji: Izabela Szczęsny.

Innowacja „Historia na talerzu”, o charakterze programowo‑metodycznym, dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, wdrożona w Branżowej Szkole I Stopnia Nr 1 w trzyletnim cyklu kształcenia w latach szk.: 2021/2022 – 2023/2024. Dotyczyła dwóch przedmiotów nauczania: historii oraz pracowni gastronomicznej. Jej istotą było zapoznanie uczniów z historią polskiej kuchni oraz sporządzanie charakterystycznych potraw kuchni danego okresu historycznego. W ogólnopolskim konkursie dla nauczycieli publicznych i niepublicznych szkół podstawowych i ponadpodstawowych pn. „Kierunek – Innowacja 2022”, którego celem była promocja i wspieranie działalności innowacyjnej szkół, zorganizowanym przez Ministra Edukacji i Nauki, autorka i realizatorka tej innowacji mgr Izabela Szczęsny uzyskała tytuł Laureata.

Innowacja „Rewolucje przemysłowe w kulinarnej sztuce”, o charakterze programowo‑metodycznym, dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, wdrożona w Branżowej Szkole I Stopnia Nr 1 w roku szk. 2024/2025. Dotyczyła dwóch przedmiotów nauczania: historii oraz pracowni gastronomicznej. Jej istotą było zgłębianie przez uczniów wiedzy dotyczącej wynalazków
sprzętu i urządzeń kuchennych w okresie czterech rewolucji przemysłowych od XVIII do XXI wieku, decydująco wpływających na rozwój sztuki kulinarnej oraz rozwijanie kulinarnych umiejętności praktycznych uczniów z zastosowaniem tych wynalazków. Autorka i realizatorka innowacji: Izabela Szczęsny.

Innowacje pedagogiczne realizowane w SOSW w minionym dziesięcioleciu Innowacja „Ratujmy Misia. Elementy pierwszej pomocy przedmedycznej” wdrożona w roku szkolnym 2024/2025, została opracowana z myślą o uczniach z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym w Szkole Przyspasabiającej do Pracy. Celem innowacji jest kształtowanie podstawowych
umiejętności udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej. Jej program opiera się na praktycznym działaniu, dostosowanym do możliwości percepcyjnych i poznawczych uczniów. Innowacja ta wspiera rozwój kompetencji społecznych, uczy odpowiedzialności i rozwija poczucie sprawczości. Dodatkowo zwiększa poczucie bezpieczeństwa uczniów oraz ich otoczenia.
Autorka i realizatorka innowacji: Joanna Kulik

Innowacja „Matematyka is cool” o charakterze pedagogicznym realizowana była w roku szkolnym 2019 / 2020 przez uczniów klas drugich Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 1. Innowacja miała na celu zachęcenie uczniów do odkrywania piękna matematyki poprzez praktyczne działania. Uczniowie rozwijali kompetencje matematyczne, umiejętności prowadzenia rozmów matematycznych i kalkulacji finansowych w języku polskim i angielskim. Innowację realizowały: Joanna Kulik i Elżbieta Melnarowicz.

Innowacja ekologiczna „EKOZachowanie- to nasze zadanie”. Uczniowie szkół ponadpodstawowych chętnie angażują się w działania ekologiczne, biorą udział w Akcjach Sprzątania Świata; Sprzątamy dla Polski oraz w projektach organizowanych w szkole. W związku ze wzrostem zainteresowań tematyką ekologiczną we wrześniu 2018 roku wdrożono na terenie szkół ponadpodstawowych innowację pedagogiczną o charakterze metodycznym: „EKOZachowanie- to nasze zadanie”. Celem innowacji było rozwijanie świadomości ekologicznej uczniów oraz wdrażanie zachowań zmierzających do dbałości o środowisko naturalne. W ramach innowacji na terenie szkoły przeprowadzono min.: kampanię informacyjną na temat segregacji odpadów, i recyklingu, wykonywano dekoracje świąteczne z wykorzystaniem odpadów, prowadzono zbiórki makulatury, baterii i zużytych telefonów. W ramach innowacji nawiązano również współpracę z Nadleśnictwem w Lublińcu i Mikołowie, zbierano karmę dla zwierząt znajdujących się pod opieką Leśnego Pogotowia w Mikołowie do którego zorganizowano wycieczkę. Efektem wprowadzonej innowacji było rozbudzenie ciekawości i chęci do podejmowania kolejnych działań. Pojawiły się pomysły na zagospodarowanie przestrzeni wokół szkoły z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu w czerwcu 2022 roku szkoła zgłosiła się do konkursu: „Szkoła z klimatem”, a projekt zdobył wyróżnienie i nagrodę w kwocie 5000 zł. Wygraną przeznaczono na działa ekologiczne w szkole. Podczas oczekiwania na rozstrzygnięcie konkursu uczennica technikum przygotowała prezentację na temat: „Wyzwania dla małych miejscowości w obliczu zmian klimatu” i przedstawiła ją podczas ogólnopolskiej konferencji „Młodzi o klimacie 2022” w Łodzi. Zaciekawienie ekologią doprowadziło do reaktywacji innowacji „EKO Zachowanie- to nasze zadanie” w roku szkolnym 2023/2024. Wszystkie działania były związane z budową „Ekopracowni pod chmurką”, do której zaangażowani byli wszyscy uczniowie szkoły ponadpodstawowej. Na zakończenie innowacji cała szkoła wyjechała na wycieczkę do Centrum Edukacji Ekologicznej w Sosnowcu. Mariola Michna

23
Udostępnij:

Utworzony: Czwartek 12 czerwca 2025 10:03:04 przez: Mirosław Włodarczyk

Ilość wyświetleń: 83

PRZYDATNE INFORMACJE

Zatrzymaj się na chwilę i zobacz co może Ci się przydać

Internetowa rezerwacja kolejki w Wydziale  Komunikacji, Drogownictwa i Transportu

Internetowa rezerwacja kolejki w Wydziale Komunikacji, Drogownictwa i Transportu

Nie czekaj zapisz się już dziś!

Sprawdź szczegóły

Solidarni z Ukrainą

Solidarni z Ukrainą

Znajdziesz tutaj przydatne informacje dla uchodźców.

Sprawdź szczegóły

System e-Zamówienia Publiczne Powiatu Lublinieckiego

System e-Zamówienia Publiczne Powiatu Lublinieckiego

Sprawdź szczegóły

Nieodpłatna pomoc prawna

Nieodpłatna pomoc prawna

Znajdziesz tutaj wiele poradników oraz zasięgniesz pomocy prawnej i nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego w punktach pomocy.

Sprawdź szczegóły

Powiatowy Rzecznik Konsumentów

Powiatowy Rzecznik Konsumentów

Potrzebujesz porady w sprawie ochrony praw konsumentów skorzystaj z usług Powiatowego Rzecznika Konsumentów

Sprawdź szczegóły

Zgubiłeś ważną rzecz?

Zgubiłeś ważną rzecz?

Zwróć się do Wydziału Spraw Obywatelskich i Zarządzania Kryzysowego gdzie sprawdzisz ogłoszenia o rzeczach znalezionych.

Sprawdź szczegóły

Aktualne rozkłady jazdy busów w Powiecie Lublinieckim

Aktualne rozkłady jazdy busów w Powiecie Lublinieckim

Skorzystaj ze strony z rozkładami przygotowanej dla mieszkańców:

Przejdź do rozkładu busów

Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego

Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego

Sprawdź aktualne ostrzeżenia i raporty w Powiecie Lublinieckim.

Sprawdź szczegóły

Transmisje z sesji Rady Powiatu

Transmisje z sesji Rady Powiatu

Znajdziesz tutaj aktualne i archiwalne nagrania

Sprawdź szczegóły

Potrzebujesz podpisać dokument elektronicznie?

Potrzebujesz podpisać dokument elektronicznie?

Skorzystaj z darmowego podpisu zaufanego i przejdź do e-puap:

Przejdź do epuap

Nasze powiatowe Orliki - przydatne informacje

Nasze powiatowe Orliki - przydatne informacje

Sprawdź harmonogramy:

Sprawdź szczegóły

Narady koordynacyjne

Narady koordynacyjne

Wydział Geodezji i Kartografii zaprasza projektantów do składania wniosków na naradę koordynacyjną w formie elektronicznej:

Sprawdź szczegóły

KONTAKT, WYDZIAŁY, BIURA

Znajdź szybko interesujący nr telefonu

Skontaktuj się z nami

Wyznacz trasę
do Starostwa
Skorzystaj z nowych miejsc parkingowych:
piętrowy Park and Ride przy dworcu